zaterdag 13 maart 2010
NIEUWE INSTALLATIE VAN TON MARS
Persbericht
Van 5 maart tot 21 maart 2010 vindt in Galerie Cora Hölzl te Düsseldorf de tentoonstelling Stazione IV (Ort der Schrift) plaats, waarbij de Nederlandse kunstenaar Ton Mars zijn nieuwste installatie Stazione IV (Ort der Schrift) toont.
Middenin de galerie heeft de kunstenaar beschilderde plexiglazen panelen geplaatst die een 2 m. hoog, 10 m. lang en 2 m. breed blok vormen. Het glanzende oppervlak van deze massieve, roestbruine vorm is beschreven met witte, uit rechte en gebogen lijnen bestaande tekens die de kunstenaar steeds gebruikt. Op zoek naar betekenis kan men om het blok heen lopen en dan ontdekken dat de tekens veel aan letters doen denken, maar nooit leesbaar worden. Toch tekenen zich als het ware verwante ‘zinnen’ af op de beide lange kanten, gecentreerd rond een S-vormig teken dat zich tussen haakjes bevindt. Hetzelfde teken sluit de beide kopse kanten af en benadrukt zo de ontoegankelijkheid van deze constructie.
Op de wanden van de overblijvende ruimte zijn helder turkooiskleurige tondo’s met een diameter van 1 m. opgehangen, waarvan het glanzende oppervlak eveneens beschreven is met witte tekens. De eerder genoemde S-vorm heeft ook hier een belangrijke rol en vertoont zich in combinaties met steeds andere tekens.
Na enkele malen rondgelopen te hebben, kan men via de kleuren en de weerspiegelingen een verband leggen tussen het blok en de tondo’s die als luchtige satellieten om een aardse kern cirkelen. De witte regels op het roodbruin lijken dan als een landschap te golven, waarvandaan de tekens als het ware naar de tondo’s zijn geprojecteerd om variaties op het centrale S-vormige element te vormen. Zo worden hier aarde en lucht als het noodzakelijke kader van onze werkelijkheid gethematiseerd en ontstaat er een nieuwe halteplaats binnen het oeuvre van Ton Mars.
Deze nieuwe Stazione IV werd voorafgegaan door drie eerdere installaties met dezelfde titel die de recente, meer naar sculptuur neigende ontwikkeling in dit schilderkunstig oeuvre laten zien. De eerste halteplaats, Stazione (2007), eveneens in Galerie Cora Hölzl te Düsseldorf, had een totale lengte van 15 m. en vormde een alternatieve visie op de bestaande ruimte. De spiegelende, 1,40 m. hoge, zwarte panelen met de contrasterende, witte tekens gingen in op de functie van de galerie, een plaats om naar kunst te kijken, waar men even verblijft om geïnspireerd weer huiswaarts te keren. Stazione II (2008) in Insel Hombroich te Neuss was gemaakt voor het smalle en zeer lange paviljoen The Field Institute op het Raketenstation. De totale lengte van dit werk was 21,40 m., terwijl de hoogte 1,80 m. bedroeg. Door de aard van de ruimte was het hier mogelijk om het reizen tot het thema van deze installatie te maken. Beschouwers konden verschillende aspecten hiervan ervaren, daar de contrasterende rode en blauwe panelen aan voorbijschietende treinen deden denken, terwijl de ritmisch gecomponeerde witte tekens een stevig cadans vormden. Stazione III (2009) te Groningen (Nederland) was nog het minst afhankelijk van de bestaande ruimte in het voormalige Groninger Museum. Hoewel de installatie, met zijn totale lengte van 23,70 m. en hoogte van 2 m. perfect in de zaal paste, was het ook zelfstandig. Dit kwam door de open U-vorm, de weidse, hemelsblauwe kleur met de weinig contrasterende witte tekens en het landschappelijke karakter van dit werk. In tegenstelling tot Stazione II konden beschouwers nu moeilijk uitmaken waar zij zich in begaven. Zij werden een heldere blauwe ruimte binnen geleid die zowel een aardse als een hemelse plaats zou kunnen aanduiden.
Met het zware, roodbruine blok van Stazione IV lijkt Ton Mars weer stevig op de aarde te zijn teruggekeerd. Toch brengt hij hier hemel en aarde samen en ontleedt hij het geheel weer in de verschillende elementen waaruit dit universum bestaat. Zo beschrijft hij zowel de kaders van de bestaande werkelijkheid als zijn eigen artistieke plaats daarin.
KATALIN HERZOG
Een uitgebreid artikel, met de titel Derde halte: hemelsblauw van Katalin Herzog over de installaties van Ton Mars en hun voorgeschiedenis, zal tijdens de tentoonstelling in de galerie verkrijgbaar zijn. Op de website www.tonmars.com zijn meer artikelen van Katalin Herzog over het werk van Ton Mars te vinden.